Josef: 2000 km z Prahy do Chamonix a zpět s BlaBlaCarem

Josef: 2000 km z Prahy do Chamonix a zpět s BlaBlaCarem

Zajímají tě zkušenosti lidí, co BlaBlaCar používají? Naši členové se vydávají do různých končin. Inspiruj se jejich zážitky a poděl se s námi o ty tvé!

Ještě někde na hranicích s Německem jsme tomu stále nechtěli věřit. Jsme s mou přítelkyní konzervativní a nejradši jezdíme na roadtripy sami. Přesto jsme si řekli, že spolujízdě dáme příležitost. Pod vlivem okouzlení ze sdílené ekonomiky jsme na naší cestě z Prahy do Chamonix nabídli volná místa v našem autě. V pražských Holešovicích k nám tak nastoupil mladý manželský pár, Michal a Helča z Opavy.

josef-holik

Pepa s Gabčou

Na rozdíl od nás byli oba zkušení mazáci a slova jako couchsurfing, stopování či spolujízda jim rozhodně nebyla cizí. Tak jsme hned na úvod kromě domácího uzeného dostali spoustu tipů na náš podzimní výlet do Provence a na Azurové pobřeží. Cesta s Michalem a Helčou byla perfektní a utíkala nám.

Dozvěděli jsme se, že na couchsurfingu je nejlepší, jak tě ubytovatelé rádi rozmazlují lokálními specialitami. Dají ti možnost nasát tu pravou místní atmosféru a poradí ti spoustu tipů, které v turistickém průvodci nenajdeš. V šest ráno jsme je po nočním přejezdu vysadili poblíž Ženevy, kde začínalo jejich horské dobrodružství. Sami jsme pokračovali do našeho cíle – pod Mont Blanc, kde jsme auto v našem kempu zaparkovali okolo osmé ráno.

Během dvou dnů v tomto krásném podhorském městečku jsme toho zvládli docela dost. Největším zážitkem byla cesta lanovkou s největším převýšením na světě. Stoupá z  1 037 metrů nad mořem téměř na vrchol hory Aiguille du Midi v úctyhodných 3 842 metrech. Mimochodem je to hora, kterou, pokud nejsi horolezec, jinak nezdoláš. Vede odsud jedna ze známějších cest na vrchol Mont Blancu.

osel pod Aiguille du Midi

Nám vystačily překrásné výhledy do údolí s malebnými horskými vesnicemi. Celá stavba, která se na vrcholu nachází, nenechá člověka na chvíli vypadnout z němého údivu. Fakt tohle někdo dokáže postavit v takové nadmořské výšce? A fakt se to nerozpadne, když je to přes 50 let staré? To byly myšlenky, které se nám honily hlavou i při prudkém klesání na mezistanici Plan de Aiguille ve výšce 2 310 m. n. m., odkud jsme vyrazili na perfektní trek s výhledy na Bossonský ledovec a na ledovec Mer De Glace. Ten již za pár let vlivem globálního oteplování nejspíše zmizí.

Doporučuji si vystoupit cestou do Montenvers na vrchol Signal Forbes, z kterého jsou také překrásné výhledy na Savojské Alpy. Pokud plánuješ pobývat v nadmořských výškách nad 3 500 metrů, měj na mysli, že je třeba se aklimatizovat. Množství kyslíku ve vzduchu zde klesá a jako první příznaky se dostaví bolesti hlavy a malátnost. Určitě tak nejdříve vyraz na některý z treků v nadmořských výškách okolo 2 až 3 tisíc metrů. Pod Mont Blancem je možností spousta.

savojske-alpy

Například jednodenní trek, který začíná po vyjetí lanovkou z Chamonix na La Flégere, vede přes údajně nejkrásnější jezero Savojských Alp Lac Blanc s malebným výhledem na Mont Blanc až na Planpraz, kde si můžeš vyzkoušet basejump. My jsme potkali bandu nadšenců z naší domoviny a seskok nám nabídli za cenu lanovky nahoru. Standardní cena firem z Chamonix se pohybuje okolo 100 Eur.


Další tipy na jednodenní treky v Chamonix

  • Z Plan de Aiguille přes Signal Forbes k ledovci Mer De Glace a do Montenvers
  • Procházka tímto překrásným olympijským městečkem
  • Z La Flégere do Planpraz. Během tohoto treku budeš žasnout neuvěřitelnými výhledy na masiv Mont Blancu a Bossonského ledovce na druhé straně údolí

Na naší cestě zpět jsme se zastavili v překrásném švýcarském městě Fribourg, (po povinné zastávce u jezera Gruyére, kde můžeš zakoupit místní stejnojmenný sýr přímo z výroby), které se kromě své dominanty, katedrály svatého Mikuláše, chlubí stovkami překrásných kašen a fontán. Zde jsme také vyzvedli své parťačky na cestu do Prahy, usměvavé duo Petra a Marta. Jak jinak, také holky z Moravy, asi lidi z tohoto regionu nějak přitahujeme.:)

Fribourg

Petra nás celou cestu krmila sušeným mangem, ale také svými zážitky z Švýcarska, kde s Martou strávily týden u spolužačky ze studií. Holky jsme vysadili v Praze, odkud je ještě čekala cesta vlakem na Moravu.

praha-spolujizda


Chystáš se taky na výpravu?
Najdi jízdu         Nabídni jízdu


Find out more about

Medailonky

By using our website, you accept that we use cookies to perform analytics and produce content & ads tailored to your interests. Read our policy on cookies usage

Offer a ride