BlaBla Průvodce: Do Brazílie jako pravý carioca

BlaBla Průvodce: Do Brazílie jako pravý carioca

BlaBla Průvodce ti přináší nejlepší rady, co navštívit v českých i zahraničních destinacích, přímo od členů komunity BlaBlaCaru. Tentokrát se vydáme do Brazílie a “Cidade Maravilhosa”!

Jeden z největších sportovních svátku je tady – Hry v Riu! Pokud se chystáš podpořit naše sportovce ty nebo tví přátelé, můžou se ti hodit tipy místních členů komunity BlaBlaCaru. Jasně, BlaBlaCar zná i celá Brazílie :)

Brazilská olympiáda

Na 31. letních Hrách se bude soutěžit o cenné kovy v celkem 28 sportovních odvětvích, 41 sportovních disciplínách a celkem 306 soutěžích se stejným počtem medailových sad, ode dneška do 21. srpna. Návštěvníci mohou poměrně snadno přejíždět mezi 4 místy: Barra, Copacabana, Deodoro a Maracanã. Slavný stadion Maracanã bude kromě části fotbalového turnaje hostit také zahajovací a zakončovací ceremoniál olympijských her. Pro zhruba 10 500 sportovců budou připravena špičková sportoviště a jedna z nejhezčích olympijských vesnic, která je na dohled od srdce brazilských her – olympijského parku Barra. V něm se uskuteční soutěže v házené, judu, zápasu, šermu, taekwonda, skocích do vody, plavání včetně synchronizovaného plavání, tenisu, gymnastice a dráhové cyklistice.

Olympics

Pokud o cestě do Ria teprve uvažuješ, v České republice prodávají vstupenky celkem tři cestovní kanceláře, které jako prodejce oficiálně potvrdil organizační výbor v Riu de Janeiru. Zájezdy zahrnují kompletní servis, včetně ubytování, vstupenek, ale také možnosti výletů do Amazonského pralesa či na vodopády Iguacu.

No, ale pokud se rozhodneš Rio navštívit, proč nežít jako pravý carioca (místňák)?

Jak si užít návštěvu Ria podle BlaBla Průvodce

Dicas da Gabriela

Gabriela je členkou BlaBlaCaru v Brazílii

Nejlepší místa pro snídani v Riu de Janeiru

parque laje

Místňáci milují snídaně, hlavně někde venku v zelené zahradě nebo na terase. V tomto ohledu je geniálním místem Parque Lage. Toto historické sídlo bylo přeměněno na uměleckou školu a je obklopeno zahradami. Kromě toho je odsud překrásný výhled na Corcovado. V klidu si tak vychutnáš vafle, sendviče nebo koláče. Dalším podobným místem je i La Bicyclette v Jardim Botânico, pekárna s úžasnou předzahrádkou.

Nedaleko v oblasti Leblon najdeš Talho Capixaba a Padaria Rio Lisboa. To první je řeznictví, kde si ale můžeš koupit i vynikající bagety nebo domácí chléb s ořechy. To druhé je pravé pekařství, které se specializuje na snídaně opravdové Brazílie. Za rohem pak najdeš Bibi Sucos, místo, kde dostaneš jedno z nejlepších “acai” ve městě. Jsou to delikátní plody z Amazonských lesů, které se podávají ledově nachalazené.

bibi sucos

Noční život v Brazílii

Kvůli sambě zamiř k soše Michaela Jaksona v horní části Morro Santa Marta, dá se tam dojet autem. Je to místo, kde slavný popový zpěvák natáčel jedno ze svých nejslavnějších hudebních videí. Pro jistotu se dopředu mrkni na kalendář akcí, které se tento měsíc odehrávají. Kromě hudby tě tam čeká i překrásný výhled na město, odkud se dá skvěle pozorovat západ slunce.

Zažít pravou sambu můžeš ale i v oblasti Lapa, tam jsou jedny z nejlepších nočních klubů, barů a diskoték v celém Riu. Doporučit můžu Carioca da Gema nebo Rio Scenarium. Jestli tě spíš baví forro, jiný druh brazilských rytmů, navštiv Estudantinu, tam chodí hlavně místňáci.

a lapa

Jestli ale raději navštěvuješ klasické bary, těch v Riu najdeš spoustu. Bar da Laje v oblasti Vidigal ma skvělou atmosféru a nabízí neskutečně krásný výhled na městoChico&Alaíde v Leblonu servíruje skvělé ledově vychlazené pivo, originální brazilské jednohubky a dá se tam dobře posedět především odpoledne po opalovačce na pláži. V Santa Teresa je Bar do Mineiro ležérním, živoucím místem. Bar Urca je také klasika, nabízí výhled přes zátoku s dechberoucím panoramatem hory Sugar Loaf. Vychutnej si studené pivo a pasteizinhos, populární brazilskou svačinku. Posledním tipem je ještě Baixo Gávea.

bar urca

Kde se dobře najíst?

Za nejlepším gastronomickým zážitkem zamiř do Zazá Bistrô. Jen si nezapomeň předem zajistit rezervaci u nich na webu, nebo by se mohlo stát, že budeš na volný stůl dlouho čekat. V Zazá tě čeká moderní kuchyně a velmi příjemná atmosféra. Ve čtvrti Leblon najdeš další top restaurace ve městě, například v okolí ulice Rua Dias Ferreira. V místním sousedství je toho hodně k vidění, takže není žádným překvapením, že právě zde se usadily jedny z nej restaurací Brazílie jako Quadrucci, Ct Boucherie a další.

zaza bistro

Pokud tě zajímají restaurace, které se specializují v moderní, přírodní a zdravé kuchyni, zamiř do Verdinu, taky v Leblonu. Jen pozor, v neděli večer mají zavřeno!

Muzea, umění a kultura v Riu

Rio je jednou z nejlepších destinací, kam vyrazit za kulturou. Můžeš navštívit Centro Cultural Banco do Brasil nebo Museu do Amanhã, proslavené muzeum moderní architektury. Comuna v Botafogo je elektrizujícím místem, kde se setkávají umělecké galerie, bary, trhy a koná se tu spousta kulturních událostí. Na program se můžeš mrknout na Facebooku. Chybu neuděláš, ani když navštívíš Junta Local, venkovní trhy s místními výrobky a regionálním jídlem z Brazílie.

junta local

Kde se venku vyřádit

Nejkrásnější pohled na Rio je z nadhledu. Vyraz na túru nebo si zkus užít některý z pestré nabídky vodních sportů.

Vybrali jsme pro tebe nejlepší tipy:

  1. Vylez na horu Pedra da Gávea: Je to šplhání tak na dvě hodiny, ale ten výhled na Rio za to rozhodně stojí.
  2. Túra na Pedra Bonita: O trochu méně náročná cesta a výhledy nejsou o nic horší.
  3. Výlet na Vidigal: Střední náročnost, výhled také nezklame. Konečně zažiješ tu správnou atmosféru Brazílie.

rio navsteva

Z vodních sportů vyzkoušej paddleboarding (SUP), bigSUP nebo vodní kola. Zamířit můžeš do 360 Sports ve čtvrti Barra da Tijuca, kde si můžeš koupit celodenní vstupy na všechny tyto aktivity.

Mohou ti pomoci dostat se na Ilhas Tijuca, nedaleké ostrůvky, kde jsou také skvělé možnosti sportovního vyžití. Pokud ale chceš relaxovat, máme pro tebe tip na místo, kde si můžeš udělat piknik – Lagoa Rodrigo de Freitas. Je to skvělé místo na odpočinek po náročných dnech v Riu.

Napsala Gabriela Temer, mrkni na její blog Juju na Trip


Jak procestovat Brazílii s BlaBlaCarem?

Je to jednoduché – do svého účtu na BlaBlaCaru se přihlásíš i v Brazílii. Klikni na stránku BlaBlaCar.com.br, přihlas se a vyhledej jízdy, jako děláš běžně. Cestovat tak můžeš levně, spolehlivě a bezpečně!

Najdi jízdu         Nabídni jízdu

Find out more about

Průvodce

By using our website, you accept that we use cookies to perform analytics and produce content & ads tailored to your interests. Read our policy on cookies usage

Offer a ride