BlaBla Průvodce: Salzburg a Mozartovy kuličky

BlaBla Průvodce: Salzburg a Mozartovy kuličky

BlaBla Průvodce ti přináší nejlepší rady, co navštívit v českých i zahraničních destinacích, přímo od členů komunity BlaBlaCaru.

Filip s Dušanem z pořadu Výleťák, který můžeš pravidelně sledovat na Streamu, cestují po Česku i do zahraničí a vybírají si destinace, které by tě mohly inspirovat k dalšímu zajímavému výletu. Na jejich další výpravě do města Salzburg se svezli s řidičem Robertem z BlaBlaCaru.

Reportáž z cesty:

Objev zajímavá místa v rodišti Mozarta

Salzburg je město, na které se nezapomíná. Jakmile ho jednou navštívíš, a je jedno, jestli na den nebo na týden, dostane se ti pod kůži a budeš se chtít vrátit. Zamilují si ho milovníci historie, vyznavači dobrého jídla, rodiny s dětmi a samozřejmě Mozartovi obdivovatelé. Nejznámější ulicí celého Starého města je Getreidegasse, kde jsou nad průčelím obchodů zavěšené středověké znaky cechů. Nádherné barokní uličky, úzké průchody a náměstí tě přenesou do historie. Pevnost Hohensalzburg, vybudovaná v roce 1077, je největší zcela zachovalý hrad ve Střední Evropě. Na pevnost se přitom nemusíš šplhat pěšky. Už 100 let tu funguje lanovka podobná zubačce.

salzburg

Za vidění stojí i jeden z nejužších domů světa. Stojí mezi dvěma výstavnými domy a váže se k němu romantická pověst. Nádherný zážitek pro děti i dospělé nabízí Přírodovědné muzeum (Haus der Natur). Pyšní se jedním z nejkrásnějších akvárií ve střední Evropě.

Kde to žije?

Salzburg je proslavený i vynikajícím jídlem. Výborné jsou místní sýry, speciality ze zelí a ryby. Oblíbené je i Bierfleisch – hovězí maso dušené na černém pivu. Národním nápojem je pivo, které se tu vaří už 900 let. Nevšední zážitek nabízí návštěva nejstarší restaurace ve střední Evropě Stiftskeller St. Peter, o které byla zmínka už v roce 803. Pořádají se zde Mozartovy večeře, kdy k jídlu hrají muzikanti a zpěváci v historických kostýmech a s barokními hudebními nástroji. Podle receptů z Mozartovy doby jsou připravená i jídla.

Originální Mozartovy koule (Original Mozartkugeln) se v cukrárně Fürst vyrábějí stále podle původního receptu původním způsobem, tedy ručně. Nejprve se vytvoří koule z pistáciového marcipánu a obalí se nugátem a přelijí tmavou čokoládovou polevou. Po ztuhnutí se koule se zabalí do stříbrno-modrého staniolu s obrázkem Mozarta.

salzburg

Podle místních je Salzburg nejkrásnější v předvánoční době, kdy se na město snášejí sněhové vločky, všude svítí vánoční světélka, voní pečené kaštany a svařené víno. Kdo si chce užít čertovské řádění, měl by vyrazit do Salzburgu kolem svátku sv. Mikuláše, kdy se Starým městem prohání hrůzu nahánějící čerti v kožiších, opásaných řetězy s kravskými zvonci a s děsivě vyhlížejícími maskami na hlavách.


Chystáš se do Salzburgu na vánoční trhy?

Najdi jízdu         Nabídni jízdu


Šťastnou cestu!

salzburg

Find out more about

Průvodce

By using our website, you accept that we use cookies to perform analytics and produce content & ads tailored to your interests. Read our policy on cookies usage

Offer a ride