Lucka: I cesta může být cíl

Lucka: I cesta může být cíl

4. díl: Populární česká novinářka si na vlastní kůži vyzkouší spolujízdu. Dostat se s ní chce až do Istanbulu a zpět! Sleduj seriál Lucky cesta na BlaBlaLife.

Lucie Radová je významná česká novinářka, blogerka a také cestovatelka. Právě kvůli své turistické vášni se rozhodla vyzkoušet stále populárnější sdílenou ekonomiku a její další cestovatelské dobrodružství ji zavádí mimo jiné do Srbska, Maďarska, Chorvatska, Turecka a Rumunska. V každé zemi si Lucka dává za cíl přiblížit se tamním zvykům a kultuře, a proto dostala seznam úkolů, které ve spolupráci s místními obyvateli splní. Do jednotlivých destinací jí dopraví řidiči, kteří aktivně využívají spolujízdu, ubytování jí poskytnou místní lidé. Díky tomu má jedinečnou možnost nasát pravou atmosféru dané země. Jak už to bývá, i cesta může být cíl.


Chceš vyrazit taky?
Najdi jízdu         Nabídni jízdu


Z deníčku Lucky

Šestý den a stále v Srbsku

A odkud ty jsi? Z České republiky? Z Prahy? Jako vážně, to je skvělé! Češi jsou dobří lidé!

Otázka, kterou vlastně už neskromně čekám a pořád mě strašně baví. Ano, jsem Češka a je to moc příjemný.

Stejné reakce jsem se dočkala od Ivicy, výborného kytaristy z The No Smoking Orchestra. Potkala jsem ho u bazénu v Drvengradu a na dnešní ráno jsme si domluvili kafe rande. Nakonec jsme vypili asi čtyři a probrali všechno od rozpadu Jugoslávie po české koncerty, které s Kusturicou odehrál minulý rok v Praze a Brně. V Drvengradu s kapelou dodělávají muziku k poslednímu Kusturicově filmu – On the Milky Road. Film se realizuje už čtyři roky a natáčel se v širokém okolí vesnice. Do nahrávacího studia, které se nachází někde v podzemí Drvengradu, mě ovšem vzít nechtěl. Tak jsme alespoň udělali fotku před trabantí limuzínou, se kterou hrál ve filmu Závěť.

drvengrad4

Ivica pracuje s Kusturicou už patnáct let. První film, na kterém s ním spolupracoval, byla právě Závěť.

Emir přišel, aby mě zachránil. Bylo to v době, kdy moje duše byla zlomená a hlava vyhořelá. Dříve jsem pracoval i dvacet hodin denně. Měl jsem asi tak o padesát kilo víc než dnes a nebyl jsem šťastný. Pak mi do cesty přišla nabídka od Kusturici. Nemohl jsem tomu uvěřit. Nikdy jsem nestudoval žádnou školu. Od mala hraju na kytaru, hraju a hraju. V tom jsem dobrý a šťastný.
- Ivica Maskimović

Vypráví mi za slunečného dne na terase před hospodou v Drvengradu bývalý hard rockový muzikant.

Nemůžu si pomoct, ale mám takový pocit, že toho se Srby máme hodně společného. Historii, napětí v krvi, smysl pro humor. Není to lehké cestovat po Srbsku. Místní lidé vám nepadnou hned kolem krku, ale i tak si s trpělivostí kraj neobyčejně vychutnáte.

Sedmý den: Cesta do Bělehradu

Ahoj! Dnes mi začal den pořádně brzy. V 5:55 jsem už seděla ve svém fáru a razila z Morké Gory do Bělehradu. Na trase jsem udělala nový osobní rekord. 235 km za pět hodin a tři kapučína z benzínek. Cesta byla super, řidiči se mnou měli trpělivost a dokonce jsem nabrala jednoho spolucestujícího na spolujízdu.

ontheroad2

Výhledy jsme s kámošem měli splendidní!

serbia

Značka mého auta asi nezaujala, tak jsme jeli jen ve dvou. Bělehrad jsem zkoukla velmi rychle, neb odpoledne brutálně pršelo. O dešti tu ale víte docela dlouho dopředu. Místní prodavači na něj mají čuch, takže začnou vytahovat deštníky. Od té chvíle přibližně za deset minut začne slejvák. Déšť mám celkově dost ráda. Vždy se totiž ocitnu v nějaké perfektní cukrárně se zmrzlinou, vaflemi a dobrým kafem. Náhoda, myslím si.

bakery-belgrade

Jinak je jistě zajímavé, že současní instalatéři klimatizací v Bělehradu se výhradně inspirují dílem Centre Pompidou od architektonického dua Rogers a Piano. Podobně řešený jsem vlastně měla i sprchový kout v Mokré Goře. Trubky mají být vidět!

Find out more about

Lucky cesta

By using our website, you accept that we use cookies to perform analytics and produce content & ads tailored to your interests. Read our policy on cookies usage

Offer a ride