5 opomíjených destinací v dojezdové vzdálenosti

5 opomíjených destinací v dojezdové vzdálenosti

Máš už Českou republiku projetou křížem krážem a chceš navštívit místa v dojezdové vzdálenosti, kde bys strávil s rodinou nebo přáteli prodloužený víkend? Přinášíme ti tipy na 5 evropských klenotů!

Hledáš něco speciálního, ať už to jsou průzračná alpská jezera, přímořská letoviska nebo letní lyžování na ledovci? V Evropě je spousta krásných míst, kam stačí vyrazit v pátek večer a sobotní ráno si můžeš užívat příjemného osvěžení. Vybrali jsme pro tebe 5 atraktivních evropských destinací, při jejichž návštěvě rozhodně nebudeš litovat!

Bled (Slovinsko)

Nedaleko za českými hranicemi, v luxusní dojezdové vzdálenosti, se na severozápadě Slovinska rozprostírá Bled. Jezero je tektonického původu a v jeho severovýchodní části najdeš termální prameny, které způsobují, že se ve vodě (i když se nacházíš na úpatí Julských Alp) vždy příjemně vykoupeš. Přes léto má voda totiž až 26 °C.

Pro milovníky památek nabízí tato turistická oblast více než tisíc let starý hrad Bled, který se tyčí přímo na skále nad jezerem. Ve středu jezera najdeš ostrůvek s malebným kostelíkem, kde můžeš zazvonit na zvon splněných přání.

Pokud stále ještě nejsi přesvědčený o této návštěvě, na jezerním ostrůvku si můžeš koupit legendární Bledský koláč, případně zmrzlinu s jeho příchutí. Garantujeme, že jsi ještě nejedl něco tak dobrého!

Bled

Füssen (Německo)

Další destinací je Füssen, malebné historické město v bavorských Alpách na řece Lech, které leží na společných hranicích Německa a Rakouska. V patnáctitisícovém městečku najdeš středověký hrad a také bývalý klášter v barokním architektonickém stylu, kde je dnes radnice a městské muzeum.

To ale není zdaleka vše, co v okolí Füssenu můžeš najít. Nedaleko se rozprostírá Forgensee, přehradní jezero vybudované v padesátých letech minulého století, kde je průzračná voda ideální pro letní rekreaci. Romantické duše uvítají i vodopád Lechfall, který je zhruba 12 metrů vysoký a dotváří nádhernou scenérii v této malebné oblasti.

Lechfall

Kaprun (Rakousko)

Po fanoušcích vodních živlů nyní potěšíme i milovníky hor a lyžování. Že je léto? Žádný problém, v Evropě je celá řada ledovců, kde se dá lyžovat i letních měsících!

My (i kvůli vzdálenosti z České republiky) vybíráme rakouský Kaprun. Toto lyžařské středisko, které se nachází na ledovci Kitzsteinhorn, nabízí v létě kromě sjezdovek různých obtížností i rozlehlý snowpark. Po letní lyžovačce si můžeš odpočinout v Ice Areně, ať už na sněhové pláži, v iglú nebo v ledovém baru.

oblast Kaprun

Eisriesenwelt (Rakousko)

U zimních radovánek nesmí v našem výčtu chybět ani Eisriesenwelt, komplex největších ledových jeskyní na světě. Až do výšky 8 pater se tyčí hradby a stěny z ledu. A vzdálenost z České republiky je opravdu „co by kamenem dohodil“.

Tato jeskyně, mimochodem zapsaná na seznam památek UNESCO, se nachází pouze 50 kilometrů od Salzburgu. Jakmile jsi na místě, můžeš si vybrat, jestli ke vchodu do jeskyně vyrazíš pěšky nebo nejprudší lanovkou Rakouska. Ať už zvolíš kteroukoliv cestu, tak neprohloupíš. Výhled na Vysoké Taury je dechberoucí!

Nedaleko od jeskyně si můžeš prohlédnout také hrad Hohenwerfen, který sedí na vrcholu skály oddělené od okolí ze všech stran údolími. Milovníci středověkých památek budou zcela jistě nadšení.

Eisriesenwelt

Orlí hnízdo (Německo)

Kehlsteinhaus neboli Orlí hnízdo je určeno především pro historické nadšence. Projekt navrhl Martin Bormann jako dárek k 50. narozeninám nacistického vůdce Adolfa Hitlera. Letovisko s pohnutou historií je v současnosti jedním z nejnavštěvovanějších míst v Evropě.

Náklady na stavbu si vyšplhaly na 30 milionů říšských marek, což by v dnešní době dělalo zhruba 3 miliardy korun. Nahoru se můžeš dostat po velkolepé klikaté horské silnici Kehlsteinstrasse, která patří k nejúžasnějším silničním stavbám na světě a která podle mínění mnoha expertů předběhla o mnoho let svoji dobu.

Kehlsteinhaus

Pět výše zmíněných destinací je jen krátký výběr skvostů, které poblíž České republiky můžeš najít. Vzhledem k blízkosti se tvé náklady budou pohybovat v nižších relacích a zážitek, který si vychutnáš, za to opravdu stojí.


Pokud chceš ušetřit na nákladech za dopravu a nerad na dlouhých vzdálenostech řídíš, svez se s řidiči, kteří jedou stejným směrem, a sdílej s nimi cestovní náklady. Nebo můžeš nabídnout volná místa ve svém autě.

Najdi jízdu         Nabídni jízdu

Find out more about

Víkend

By using our website, you accept that we use cookies to perform analytics and produce content & ads tailored to your interests. Read our policy on cookies usage

Offer a ride