Evropská města v listopadu: Amsterdam, Berlín, Budapešť

Evropská města v listopadu: Amsterdam, Berlín, Budapešť

Do kterého blízkého hlavního města by ses měl podívat během listopadových víkendů? Komunita BlaBlaCaru ti dá ty nejlepší tipy.

Víkendový výlet je radostí pro každého, kdo musí šetrně počítat dny placené dovolené. Metropolitní atmosféra evropských velkoměst nabízí různé možnosti pro každého cestovatele – od klasických památek přes muzea až po hipsterské podniky, ve kterých se pojí tradiční s novým. Dobrá rada nad zlato! Oslovili jsme členy z týmu BlaBlaCaru v Amsterdamu, Berlíně a Budapešti a připravili jsme ta nejlepší doporučení přímo od místních.

Amsterdam

Jedna z nejlákavějších světových metropolí je městem umění, kultury a designu. Hlavní město Holandska má jedinečný vzhled – stovky kanálů, nádherně zachovalé staré město a početná muzea, do kterých rád zajde každý, kdo navštíví Amsterdam.

amsterdam

Naší průvodkyní po Amsterdamu je Kiki z holandského týmu BlaBlaCaru. Na otázku, kam musí turista v Amsterdamu zajít, odpovídá bez váhání: “Do muzea!”

Za nejlepší považuji Van Goghovo muzeum, kde si nadšenci holandského malíře přijdou na své. Další pak městské muzem Stedelijk, které potěší zejména milovníky moderního umění, a Rijkmuseum, ve kterém se nachází jedinečná světová mistrovská díla v čele s Noční hlídkou.

– KIKI

amsterdam muzeum van gogh

Po hodinách strávených v muzeu Kiki doporučuje nasednout na kolo a projet se kolem kanálů. Jednou z nejkosmopolitnějších a nejživějších čtvrtí je De Pijp. Kdysi tu žili dělníci, dnes to tu žije mladým životem. De Pijp je slavná svými restauracemi, bary a kavárnami. Nejpopulárnější atrakcí této oblasti je tržiště Albert Cuypstraat, jehož tradice přežívá staletí. Dnes sa na tomto místě můžeš procházet mezi 300 stánky, kde se dá sehnat všechno – ovoce a zelenina, ryby a maso, dokonce i oblečení a kosmetika. Po návštěvě hlučné tržnice si můžeš vydechnout na klidném nádvoří někdejšího opatství. Uprostřed stojí kostelík s galerií portrétů obyvatel města.

amsterdam market

Pro pravé gurmány má Kiki dva tipy. Mezi její nejoblíbenější restaurace patří Hannekes Boom (Dijksgracht 4), kde si můžeš vychutnat nejen skvělý oběd, ale i živou hudbu. Pokud hledáš něco menšího a útulnějšího, vyzkoušej Winkel 43(Noordermarkt 43) a jejich lahodný jablkový koláč.

Berlín

Hlavní město Německa je vyhlášeným centrem evropské kultury. Naším průvodcem se stal Christian z německého BlaBlaCaru. Doporučuje začít s Flakturmem – bunkrem ve tvaru věže, který byl postaven během druhé světové války. Tento zajímavý monument ještě nebývá okupovaný davem turistů a krásně připomíná období, kdy Berlín býval centrem armádního hnutí.

berlin flakturme

Další důležitou historickou památkou je památník Berlínské zdi, který připomíná období rozdělení města i krajiny. Hned na Bernauer Strasse je kousek Berlínské zdi se zachovalou strážní věží. Na tomto místě můžeš navštívit také neslavnou zónu smrti, která v tobě zanechá daleko větší stopu, než oblíbené místo Charlie. Alternativou může být East Side Gallery, která se soustředí na zachování uměleckých artefaktů.

– CHRISTIAN

berlin wall

V Berlíně doporučuje navštívit i citadelu Spandau – jednu z nejpodceňovanějších turistických atrakcí, která nezklame nadšence baštové architektury. Pevnost, kterou postavili v letech 1559 až 1594, patří mezi nejzachovanější renesanční armádní budovy v Evropě. Dnes zde sídlí muzeum a výstavní síně. Kromě toho se tu často konají živé koncerty pod širým nebem.

Berlín je mekkou nákupních maniaků, které určitě zaujmou umělecké obchody v Hackesche Höfe. Můžeš tu najít skutečné unikáty. Vzrušující den v Berlíně pak můžeš zakončit návštěvou jednoho z nejpopulárnějších barů v Kreuzbergu s názvem Club der Visionäre, situovaného mezi velkými vrbami vedle jednoho z kanálů. Toto místo spojuje elektronickou hudbu a legendární pizzu.

Co na návštěvu Berlína říkají kluci z Výleťáku na Stream.cz, kteří pohodlně cestovali z Prahy BlaBlaCarem?

Budapešť

Hlavní město Maďarska je známé jako jedno z nejkrásnějších míst v Evropě. Perla Dunaje spojuje ohromující architekturu, místní kulinářské umění a mnohé atrakce. Městem nás provedl János z maďarského BlaBlaCaru, který vybral alternativní cestu.

Mnozí turisté jezdí do Budapešti kvůli vyhlášeným termálům. Nejvíc lidí tak navštíví lázně Gellért nebo Szechenyi. Málokdo ale slyšel o Veli Bej – termálech, které jsou menší, útulnější a stojí v Budapešti už od 16. století. Je to dokonalé místo k odpočinku, pryč od hluku a shonu velkoměsta.

– JÁNOS

budapest gellert bath

Po relaxu ti doporučuje projít se městem a poznat jeho architekturu. Mezi turisticky méně navštěvovaná místa patří Obuda, s malebným náměstím Fo, které je obklopené byty ve stylu baroka. Turisty určitě potěší i kopec Gellért, který leží západně od hradu a na kterém stojí kaple vytesaná do jeskyně. Na úpatí kopce Gellért jsou lázně Rudas, které patří mezi jeden z nejzachovanějších post-tureckých monumentů v Budapešti.

gellert hill

Milovníci nakupování si užijí nespočet bleších trhů. Nejznámější se jmenuje Pecs a nachází se v parku Varosliget. Retro atmosféra by se tu dala krájet – staré vinylové desky, zašlá bižuterie a amatérské malby jsou jen náznakem pokladů, na které můžeš narazit.


Pokud bys rád někam vyrazil, ale nechce se ti cestovat sám, domluv si spolujízdu!
Nabídni volná místa v autě a poděl se o náklady nebo si najdi řidiče, který jede stejným směrem.

Najdi jízdu         Nabídni jízdu

Find out more about

Víkend

By using our website, you accept that we use cookies to perform analytics and produce content & ads tailored to your interests. Read our policy on cookies usage

Offer a ride