Budapešť je ideální město na víkend

Budapešť je ideální město na víkend

2. díl: Populární česká novinářka si na vlastní kůži vyzkouší spolujízdu. Dostat se s ní chce až do Istanbulu a zpět! Sleduj seriál Lucky cesta na BlaBlaLife.

Lucie Radová je významná česká novinářka, blogerka a také cestovatelka. Právě kvůli své turistické vášni se rozhodla vyzkoušet stále populárnější sdílenou ekonomiku a její další cestovatelské dobrodružství ji zavádí mimo jiné do Srbska, Maďarska, Chorvatska, Turecka a Rumunska. V každé zemi si Lucka dává za cíl přiblížit se tamním zvykům a kultuře, a proto dostala seznam úkolů, které ve spolupráci s místními obyvateli splní. Do jednotlivých destinací jí dopraví řidiči, kteří aktivně využívají spolujízdu, ubytování jí poskytnou místní lidé. Díky tomu má jedinečnou možnost nasát pravou atmosféru dané země. A jak je Lucky dobrým zvykem, vyráží na tuto dobrodružnou cestu úplně sama.


Chceš vyrazit taky?
Najdi jízdu         Nabídni jízdu


Z deníčku Lucky

První den na cestě

Odjezd Praha -> Budapešť 13. června 2016 v 02:00 hod.

Řidič: Zsolt, Maďar, pokročilý člen BlaBlaCaru, 20 hodnocení

Pořád tomu nevěřím, můj roadtrip do Istanbulu a zpátky začal 13. 6. ve dvě hodiny ráno na Florenci! Mám za sebou noční přejezd, takže celý dnešek byl pořádný blázinec. Ovšem cesta byla výborná, prosvištěli jsme Českem, Moravou, Slovenskem a Maďarskem, jakoby nic. Zsolt, náš řidič, byl hodně v pohodě. Vysadil nás všechny na metru, vyndal zavazadla a s úsměvem jel zase dál. Fakt boží.

Budapešť je naprosto nádherná. Abych nebyla jen celá sluníčková, dneska byl naprosto nefunkční den. Prostě vůbec nic v mém okolí nefungovalo. Musím si nějak spravit vzorce v hlavě:) Bude to určitě tou magickou bouřkou, která se nad “Bude” prohání.

Buda v bource-res

Druhý den ve městě Budapešť

Já jsem tušila, že Budapešť je krásné město, ale ta letní mě naprosto dostala! Kudy chodím, tudy se usmívám. Nejvíc mě baví všudypřítomné fontány (Praho, styď se!) a to, jak je Budapešť krásně placatá a tak se na ní dá výborně jezdit na kole.

Už včera jsem si všimla, že se tu kola dají půjčit přímo na ulici. Jsou zaparkované v pevně daných stanovištích a můžete s nimi tak kdykoliv vyjet. Úkol pro ráno byl jasný, zmocnit se kola i za cenu, že bych ho měla z těch doků vypáčit. Nechybělo mnoho a málem k tomu došlo.

Stanoviště s těmito koly jsou hlavně v centru prakticky na každém rohu. Takže jsem s ním nejdříve zajela na oběd za novými maďarskými kamarády z BlaBlaCaru…

Lucka-Budapest

…pak si udělala malou okružní jízdu městem…

G0055201

… a nakonec zaparkovala před lázněmi Géllert, kde mě naprosto zničily lázně o 42°C.

lucka-spa

A to mě ještě čekalo fandění ve fotbale, Maďaři proti Španělsku. Mějte se báječně!

Posílám krátký videoreport:

 

Třetí den na cestě

Odjezd Budapešť -> Bělehrad 15. června 2016 ve 13:00 hod.

Řidič: Maciek, Polák, Ambasador BlaBlaCaru, 17 hodnocení

rideshare-maciek-fixed

„Jedeme do Řecka na ostrov Lesbos, kam ty?“ vítá mě Maciek a jeho sympatická přítelkyně v super pohodlném fáru uprostřed Budapešti. Maciek je Polák, co má rád české filmy, pivo a Nohavicu. Jak jinak, narodil se blízko Českého Těšína. Je mu 28 a do svých třiceti chce stihnout projet celou Evropu. Po tomto roadtripu na jih Řecka mu zbyde už jen devět států.

„Nejhorší jsou ty malé země, jako je Monako a Andora, do těch se špatně trefuje,“ směje se Maciek. Ovšem příští rok chce dát Island a Kyrgyzstán.

Nadia je ruská špionka v Polsku. Sice je z Lesbosu a pracuje v bance, ale my jsme ji prohlédli. Je zrzavá, má podezřelé jméno a vůbec nevypadá jako Řekyně. Spolu s Maciekem pracují jako bankovní detektivové v Krakově. Řeší praní špinavých peněz. Docela by mě zajímalo jestli má někdo takový job i v Česku…

S Nadiou jsme se bavily o Řecku, krizi, uprchlících na Lesbosu, o tom jak pracovala jako novinářka pro soukromou televizi a, když přišla krize, majitel musel televizi zavřít. O práci jen v tomto mediálním domě přišlo na 750 lidí.

„Pak jsem dělala všechny možné práce od hlídačky dětí, práce v call centru, dělala jsem dokonce v bezpečnostní agentuře…“ Sehnat normální práci bylo čím dál tím těžší, tak odešla do Polska. „Lidé si o Řecích myslí, že jsme líní. Ale to není vůbec pravda. My pracujeme normálně, jen pak rádi po práci jdeme na kafe, víno, užíváme si života!“

Nadia a Macek jsou také na takovém Balkánském roadtripu, zpátky to berou kolem pobřeží. Možná se potkáme v Zagrebu!

rideshare-maciek-dashboard

Find out more about

Lucky cesta

By using our website, you accept that we use cookies to perform analytics and produce content & ads tailored to your interests. Read our policy on cookies usage

Offer a ride