10 praktických tipů pro cestující spolujízdou

10 praktických tipů pro cestující spolujízdou

V červnu odjela Lucie Radová s řidiči BlaBlaCaru na půl měsíční roadtrip do Istanbulu a zpět. Sepsala 10 tipů, kterých by se měl držet každý cestující spolujízdou.

Lucie Radová je novinářka, blogerka a  cestovatelka. Spolupracuje s cestovatelským pořadem Objektiv České televize a moderuje pořad Travel Journal. Natáčela na Špicberkách, v horách Vysokého Atlasu, na Réunionu, v Kostarice, Panamě a na Kanárských ostrovech. V roce 2012 sama absolvovala čtyř-měsíční cestu kolem světa. O svých cestách píše také na vlastní blog www.luckycesta.cz. V červnu odjela jako cestující s řidiči BlaBlaCaru na půl-měsíční roadtrip do Istanbulu a zpátky.

9 evropských měst, 4623 km, 4 řidiči, 1 pilot, hausbót, kytarista od Kusturici a hodiny povídání v autě.

Trasa přes Balkán dostávala reálnou podobu většinou dva až tři dny před odjezdem z místa, kde se zrovna nacházela. Prostě musela čekat na řidiče, který měl podobné plány jako ona. Spojení cest v realitě neznámých lidí. Bylo to až magické.

Vyšla z toho parádní trasa: Praha – Budapešť – Bělehrad – Drvengrad – Sofie – Istanbul – Athény – Tirana – Dubrovnik – Zadar – Praha.

Lucky-Cesta_infografika

Co si z roadtripu po Balkáně Lucka odnesla?

Z Prahy vyjížděla ve dvě hodiny ráno, domů se vrátila o šestnáct dní později. Navštívila místa, o kterých jen tušila, že existují. Přestože se na cestu vydala sama, nikdy sama nebyla.

V Bělehradě na hausbótu potkala Slováka Jano, se kterým pak strávila příjemné odpoledne v jednom z místních městských parků. S řidičem Torstenem podnikli krátkou exkurzi po památkách v Sofii a pak si dali výbornou večeři. V Turecku na ni čekala boží Bára, která jí přichystala nezapomenutelných 24 hodin v Istanbulu.

Jedinou komplikací bylo, že pak nemohla sehnat žádného řidiče, co jede z Turecka do Evropy. Všichni mířili na východ! A protože musela být do konce měsíce doma, zajela na letiště, koupila letenku a doletěla do Athén.

Druhý den nasedla do super komfortního auta Poláka Macieka a svezla se s ním přes Tiranu až do Dubrovniku. Tam se doslova doplahočila na pokoj a dopřála si první chvilky odpočinku…  i cestování tě dokáže pořádně unavit! Z těch šestnácti dnů na cestě se pak dospávala doma celý týden.

rideshare-maciek-dashboard

Za těch krátkých 16 dní jsem potkala 16 cizích lidí, osobností, kteří mi stále rezonují v hlavě. Pro naše setkání byly vyhrazeny pouhé hodiny, ale zatím neuplynul den, abych se o nich někde nezmínila. (Vzhledem k tomu, že teď jsem 24/7 s mým Dankem, tak už docela trpí…) Nejdříve se s nimi začneš bavit o cestě, počasí, práci, cestování, oblíbené barvě… Za pár kilometrů se už nebojíš otvírat intimnější témata  – vyhazov z práce, rozchod s partnerkou, strach z uprchlíků, zranění, která z lidí částečně dělají mrzáka…

Na konci trasy si vzájemně slíbíte, že se někdy v budoucnu potkáte v Praze, navštívíte v Polsku, uděláte jiný roadtrip kabrioletem do Slovinska. Ale už v tu chvíli oba víte, že se právě teď na sto procent vidíte naposledy. Ale to nevadí, protože uvnitř cítíš ten pravý důvod vašeho setkání.

- Lucie Radová

Konec filozofování!

Jak na evropský roadtrip s BlaBlaCarem prakticky?

1. Buď flexibilní cestující

Netrvej na datech a destinaci. Občas cesta sama dobře ví, kam tě má zavanout:). Uvidíš, že žádné rozhodnutí není špatné, a když zkrátka nikdo nejede tam, kam potřebuješ, tak to vezmi jinudy.

2. Dálnice jsou nuda…

…ale také po nich nejvíce jezdí řidiči BlaBlaCaru. Na těchto trasách s téměř 100% jistotou vždy najdeš nějaký spoj. Z Prahy až do Istanbulu nejsou dálnice asi jen na třech úsecích po maximálně 20 kilometrech. Na druhou stranu cesta je moc pěkná, jede se údolím nebo přes malé vesnice. Pokud se chceš dostat z jedné země do druhé a je ti jedno kam, pak do vyhledávače BlaBlaCaru zadej například Praha – Chorvatsko. Vyjedou ti všechny nabízené jízdy do Chorvatska.

3. Pokud jsi holka…

…pak vyhledávej vždy přihlášená do systému BlaBlaCaru. Jízdy, které jsou nabízené pouze ženám, se zobrazují pouze jim. Proto musíš být přihlášená.

4. Kontaktuj řidiče hned

Největší chyba, kterou jsem dělala na začátku, bylo spoléhání na dostupnost inzerovaných míst v autě. Dělo se to v případě řidičů, kteří nabízeli jízdu na dotaz (bylo třeba je kontaktovat bez rezervace, funguje například u polských řidičů). Občas se mi pak stalo, že řidiči už měli auto plné, přestože na stránkách BlaBlaCaru tvrdili něco jiného. Toto se mi nepřihodilo u těch řidičů, kteří mají automatické schválení rezervace nebo nastavení schválení rezervace cestujících.

5. Pořiď si lokální simku s daty

Je to jednoduché, pohodlné a zároveň finančně výhodné. Pro koupi simky budeš potřebovat cestovní pas nebo občanský průkaz. V Chorvatsku nebylo třeba ani jedno. Cena za 1GB se pohybuje od 5 do 11 EUR (= pořizovací cena simky).

6. Ubytování ad hoc

Pokud budeš nárazově řešit přejezdy, pak ti přijde vhod i hodně flexibilní ubytování. Já jsem ubytko často řešila jen pár hodin před příjezdem přes Airbnb.com nebo Booking.com. Hodit se ti může také Hostelworld.com, Rentalia.com (pouze pro Španělsko, Itálii, Portugalsko a Chorvatsko – je levnější než Airbnb.com a bez poplatků).

7. Dělej delší zastávky

Je sice pěkné dojet za 16 dní do Istanbulu a zpátky, ale zároveň je to pořádný fičák. Nejlepší je na každém místě zůstat alespoň dvě, nejlépe tři noci. Během toho neměň ubytování. Optimální délka cesty v autě je šest hodin. Po sedmi hodinách v autě je člověk už unavený, malátný a ze zbytku dne moc nemá.

8. Aplikace, které používám

Jako cestující nejčastěji používám:

– Google Maps (navigace)
– TripAdvisor (když hledám nejlepší místa na kafe, jídlo, zábavu)
– WhatsApp, Skype, Hangouts (online komunikace). Skype si můžeš nabít pár Eury a budeš telefonovat za pár centů v rámci země i do zahraničí (musíš být na wi-fi)
– CityMaps2Go (offline mapy, dobré pro mezičas, kdy nejsi připojen k internetu)
– Wallet (na iOS) – ukládám zde boarding passy, detaily k ubytování přes Airbnb.com, Hostelworld.com,)
– Snapseed, Afterlight (aplikace pro upravování fotek)
– a samozřejmě BlaBlaCar a Uber

9. Malé zavazadlo

Čím méně, tím lépe. Auta nejsou nafukovací a na každém ubytování je pračka. Hlavně v létě si proto vezmi jen pár triček, dvoje kalhoty a troje šaty. Prala jsem vlastně obden a nemusela díky tomu tahat velký kufr. (Chlapi s balením asi problém nebudou mít:).

10. Komunikuj s řidičem aktivně

Jo, jo. Hned od druhého řidiče jsem dostala vynadáno, že málo odepisuji na zprávy. Řidiči nemají bohužel tak skvělé zkušenosti s cestujícími, jako se mnou:) Občas jim prostě cestující na domluvené setkání nedorazí a ani se neomluví. Pro klid jejich duše je proto dobré jim nejen napsat, ale také se přesvědčit, že jim zpráva došla. Máš hned několik možností – přes mail, sms, či whatsapp, který je mezi řidiči rozšířený. Pochopitelně přes internet si toho moc nenapíšete, když jste oba v zahraničí, a je dost pravděpodobné, že řidič nemá data ve svém přístroji.  Domluv se také s řidičem, v jaké měně mu za cestu zaplatíš. Nejlepší je, když pak máš částku přesně, řidiči většinou nemají drobné nazpátek. Druhou důležitou informací je, kde tě řidič nabere a pak také vyloží. Zdá se to jako samozřejmost, ale není.

Máš dotazy k plánování roadtripu po Balkáně nebo rovnou po celé Evropě? Klidně se ptej u nás na Facebooku, Lucka ráda odpoví!


Chceš vyrazit taky?
Najdi jízdu         Nabídni jízdu


radova-spolujizda

Find out more about

Tipy

By using our website, you accept that we use cookies to perform analytics and produce content & ads tailored to your interests. Read our policy on cookies usage

Offer a ride