7 základních pravidel pro tvůj první letní roadtrip

7 základních pravidel pro tvůj první letní roadtrip

Pokud ještě nemáš plány na léto a chceš si užít levné cestování po Evropě, roadtrip pro tebe může být to pravé ořechové!

Pokud v létě chceš vyrazit na dobrodružný roadtrip a plánuješ si harmonogram, nezapomeň na pár detailů, díky kterým bude tvůj výlet bezpečnější, pohodlnější a zábavnější. Přinášíme ti několik pravidel, které ti pomohou na cestě předejít nesnázím, stejně jako ušetřit nějakou tu korunu.


Chystáš se na roadtrip?
Najdi jízdu         Nabídni jízdu


1. Zkontroluj stav auta, než vyrazíš

Nejdůležitější pro delší cesty je moci se spolehnout na své auto a jeho dobrý technický stav. Vezmi svého miláčka do servisu týden před cestou a nech mu udělat kompletní revizi. Dbej na to, aby ho mechanik zkontroloval pořádně a auto bylo skutečně připraveno na dlouhou cestu.

Nezapomeň, že pokud se chystáš do jižních zemí, kde jsou vedra, měl bys mít pneumatiky trochu podhuštěné, aby v horku nepraskly. Také je dobré natankovat den předem, abys ses během samotného odjezdu už nezdržoval. Nezapomeň hlavně na zelenou kartu, havarijní a cestovní pojištění do zahraničí!

2. Plánovat cestu se vyplatí

Poté, co si stanovíš cíl své cesty, najdi tu nejvýhodnější cestu. Existují aplikace jako Google Maps a Waze, které plánování cesty velmi usnadňují. Kromě toho nabízejí další filtry. Můžeš si třeba vybrat, jestli chceš jet po dálnici nebo po rychlostních silnicích, které bývají malebnější a díky nim načerpáš lépe místní atmosféru. Případně si můžeš stáhnout detailní itinerář cesty krok za krokem včetně předpokládané doby trvání. Určitě oceníš i aktuální informace o dopravě, abys ses nedostal do kolony.

3. Spočítej si další náklady na cestu, jako mýtné

Rozhodně se vyplatí si předem spočítat a odložit peníze pro odhadované náklady na pohonné hmoty a silniční poplatky. Pomoci ti může například aplikace ViaMichelin. Dobré je udělat si přehled předpokládaných výdajů a rozhodnout se předem, jestli se vyplatí (a případně kolik) vybírat v hotovosti doma, nebo si budeš vybírat až v zahraničí. Některé banky mají výběry v zahraničí zdarma a kurz máš zajištěn bankou, takže se nemusíš bát nepoctivých směnáren! Určitě si ale vezmi nějakou záložní hotovost pro případ nouze.

Pokud máš v autě prázdná sedadla, rozhodně doporučujeme sdílet cestu s dalšími lidmi, kteří chtějí vyrazit stejnou cestou. Říká se tomu spolujízda a jde o cestovatelský fenomén. Společně se dělíte o náklady a šetříte na tom všichni až 75 % nákladů. Skrze mobilní aplikace, jako je například BlaBlaCar, můžeš vhodné spolucestující najít snadno a rychle.

phone1

4. Hlavně se bavit!

Nezáleží na tom, jestli budeš cestovat sám, s partnerem, rodinou nebo přáteli. Připrav si hudbu, která se ti líbí, aby tě udržela na cestě vzhůru, nebo pro případ, kdy se není v autě o čem bavit. Na Spotify najdeš své oblíbené umělce a můžeš si vytvořit vlastní seznamy skladeb. S verzí Premium si pak můžeš vychutnat všechnu hudbu i bez připojení k internetu. Pokud cestuješ s dětmi nebo jen chceš být více interaktivní, můžeš vymyslet různé hry. Ať už jde o zpěv, “hádej, kdo jsem” nebo si budete klást zajímavé otázky; už cestou si můžeš užít spoustu společné zábavy za předpokladu, že tě nebude rozptylovat od řízení.

ridesharing_saving

5. Vezmi si na cestu svačinu, vodu a lékárničku

Ještě v noci před odjezdem si připrav nějaké lehké občerstvení, jako je ovoce, tyčinky nebo sendviče; i to ti pomůže vyhnout se zbytečným nákladům, s kterými jsi nepočítal. Nezapomeň na termosku s kávou a dostatek vody. Nakonec doporučujeme sbalit i lékárničku a roli toaletního papíru. To se hodí vždycky.

6. Sdílej detaily cesty a plány se spolucestujícími

Pokud budeš cestovat v doprovodu, je důležité, aby všichni členové týmu věděli detaily času a místa odjezdu. Ideálně si rozeberte jednotlivé úkoly z tohoto seznamu, aby se zapojil každý – někdo může připravit občerstvení, jiný bude pověřený zajistit správný playlist. Pokud cestuješ s přáteli, je také dobré se dopředu podělit o odhadované náklady na cestu, aby poté nebyli překvapeni. Už přípravy v sobě mají kouzlo nadcházejícího výletu, tak se těšte a plánujte společně!

7. Jeď opatrně a dodržuj silniční předpisy

Nakonec se nezapomeň dobře vyspat před cestou, ať neřídíš unavený. Dbej na to, aby všichni spolucestující seděli připoutaní. Dodržuj na cestách povolenou rychlost a dávej pozor na značky. Komplikace s policií by celý výlet dokázala pořádně zkazit. Pokud si po cestě potřebuješ protáhnout nohy, zastav na bezpečném osvětleném místě a pokračuj, když cítíš, že jsi připraven.

Nezbývá, než popřát šťastnou cestu a pohodový návrat domů! Užij si léto.

roadtrip-summer

Find out more about

Tipy

By using our website, you accept that we use cookies to perform analytics and produce content & ads tailored to your interests. Read our policy on cookies usage

Offer a ride