Najdi jízdu, nabídni jízdu a cestuj levně! Do Česka vstupuje BlaBlaCar

Najdi jízdu, nabídni jízdu a cestuj levně! Do Česka vstupuje BlaBlaCar

Největší globální platforma pro spolujízdu BlaBlaCar vstupuje 13. ledna na český a slovenský trh.

BlaBlaCar logo CZ

BlaBlaCar převezme do své struktury Jízdomat, dosavadní jedničku pro spolujízdu u nás. Stává se tak součástí největší komunity pro spolujízdu po celém světě – čítající 25 milionů členů ve 22 zemích světa. Uživatelé portálů Jízdomat.cz a Jazdomat.sk nyní získají možnost přenosu historie na BlaBlaCar včetně cenných referencí.

ČR součástí světové komunity

Kromě Česka a Slovenska patří mezi nové přírůstky také Brazílie nebo Mexiko.

Jsme zase o krok blíže k tomu přinést naši službu dálkové spolujízdy na každý trh, kde lze dopravu zdokonalovat. Vnímáme výborné přijetí spolujízdy po celém světě. Skutečně měníme způsob, jakým lidé využívají svá auta.
- „Frédéric_Mazzella_BlaBlaCar”

Český Jízdomat od doby svého vzniku přepravil statisíce cestujících a řidiči nabídli přes 4,5 milionů míst v autě.

Cítíme, že aby se z našeho projektu stal opravdu plnohodnotný způsob dopravy, je třeba ho v rámci našich zemí posunout na vyšší úroveň. Jsme rádi, že díky BlaBlaCaru můžou lidé v Česku a na Slovensku získat ve spolujízdě ještě lepší služby. Celosvětová komunita znamená rychlejší zpopularizování spolujízdy u nás a také lepší možnost setkání nabídky s poptávkou.
- „Jan_Mittner_Jízdomat”

Členové Jízdomatu si budou moci vytvořit nový účet a přesunout si na něj všechna svá hodnocení. Brzy po spuštění BlaBlaCaru bude platforma Jízdomatu uzavřena a všechny jízdy se budou nově zveřejňovat na BlaBlaCaru, který umožní vzájemný kontakt mezi řidiči a cestujícími. Platforma BlaBlaCar tak vytváří zcela novou síť postavenou na spolehlivé komunitě řidičů a cestujících.

polaroids blabla

BlaBlaCar spojuje lidi na cestách

Úspěšný start-up spojuje řidiče, kteří mají volná místa v autě při cestách na dlouhou vzdálenost, a cestující, kteří potřebují jet stejnou trasu, aby se podělili o jízdní náklady.

Jde tedy o meziměstskou dálkovou dopravu, sdílení nákladů, nejde o výdělečnou činnost pro profesionální řidiče. Mezi námi a aplikacemi pro dopravu na objednávku jsou tři podstatné rozdíly: BlaBlaCar je určen pro řidiče, kteří už mají v plánu cestovat. Umožňuje jim sdílet místa ve svém autě s cestujícími a cestovat tak úsporněji a příjemněji. Naprosto jiné jsou aplikace typu taxi, kde řidiči reagují na poptávku klienta, který určuje cíl cesty. Řidič prodává své služby. My nabízíme pro dálkové meziměstské cesty řešení v podobě spolujízdy, zatímco aplikace pro dopravu typu taxi se zaměřují na krátké cesty po městě. U nás hraje velkou roli plánování cest dopředu a nejedná se o pouhé last-minute řešení. Cestující v převážné většině využívají webovou službu.
- „Pavel_Prouza_BlaBlaCarČR”

Čtvrtletně spolujízdu díky BlaBlaCaru používá přes 10 milionů cestujících. Celkem cestující rozdali více než 26 milionů ohodnocení a všechny členy a cestující dohromady propojuje 47 milionů vazeb. O popularitě navíc svědčí i téměř 3 miliony fanoušků na Facebooku. Pro příznivce mobilních aplikací je pro iOS i Android nachystaná propracovaná a uživatelsky přívětivá aplikace, která už nasbírala přes 15 milionů stažení.

Plánovat spolujízdu a komunikovat s ostatními členy naší služby tak lze pohodlně i na cestách. Používání spolujízdy navíc šetří životní prostředí. Za poslední dva roky členové BlaBlaCar ušetřili 1 milion tun CO2 vypuštěných do ovzduší. Jde o sociálně zodpovědný způsob dopravy, který cestujícím šetří čas i peníze. Chceme, abychom byli první volbou každého cestovatele.
- „Pavel_Prouza”
BlaBlaCar svým uživatelům nabízí přesvědčivé výsledky v zavádění a rychlém rozvoji členské základny, komunitu postavenou na lidech (a ne pouhou službu) a působnost po celém světě.

blablacar spolujízdu Infographic

Češi dojíždějí za prací i za studiem

Za prací pravidelně dojíždí 298 tisíc Čechů, to znamená šest procent všech zaměstnanců s bydlištěm na území republiky. Jediným krajem, do kterého míří za zaměstnáním více lidí, než kolik z něj vyjíždí, je Hlavní město Praha. V roce 2014 do něj dojíždělo za prací 168 tisíc osob z ostatních krajů. Z analýzy Českého statistického úřadu vyplývá, že do jiného kraje vyjíždějí pracovat především mladí lidé do 34 let, ve skupině vyjíždějících mají 37% podíl. K tomu se mohou přičíst ještě studenti především vysokých škol, kteří dojíždějí za studiem do velkých měst.

Spolujízda je nejvýhodnější

Jakou cestu při dojíždění volí cestující? Cena lístku v hromadných prostředcích veřejné dopravy na nejfrekventovanější trase Praha – Brno pro dospělého přesahuje 210 Kč. Nejlépe se vyplatí cesta vlastním autem, a to právě pokud má řidič alespoň dva spolucestující. Při průměrné spotřebě 16 litrů na zhruba dvousetkilometrové trase (8 l/100 km) a ceně 30 korun za litr Naturalu 95 zaplatí každý 166 korun. Cestující přispějí řidiči na náklady za cestu a samotná cena přepravy ještě klesne. V případě tří cestujících se podíl na ceně ještě snižuje. Spolujízda je tak ideálním prostředkem pro levnou dopravu.

Další oblíbenou trasou je Brno – Olomouc.  Spojení mezi těmito moravskými městy je velmi komplikované a právě spolujízda problém mezi těmito městy řeší velmi snadno a navíc levně.

A proč BlaBlaCar?

Uživatel při vytváření svého profilu označí, zda je „Bla“, „BlaBla“ nebo „BlaBlaBla“ podle toho, jak moc rád si v autě povídá. Je to jedna z nabízených preferencí, podobně jako volba, jak velké zavazadlo si do auta může vzít nebo jestli řidič dovolí vzít s sebou zvířecího mazlíčka.
- „Pavel_Prouza”

Kromě České republiky a Slovenska BlaBlaCar působí v Belgii, Chorvatsku, Francii, Lucembursku, Německu, Nizozemí, Maďarsku, Itálii, Polsku, Portugalsku, Rumunsku, Rusku, Srbsku, Španělsku, Ukrajině, Turecku a Velké Británii. Mimo Evropu pak v Brazílii, Indii a v Mexiku.

Find out more about

Novinky

By using our website, you accept that we use cookies to perform analytics and produce content & ads tailored to your interests. Read our policy on cookies usage

Offer a ride