Alfou a omegou naší komunity je důvěra

Alfou a omegou naší komunity je důvěra

V BlaBlaCaru studujeme, na čem se zakládá vzájemná důvěra našich členů a jak ji můžeme zvyšovat.

Díky strategickému budování digitální důvěry se z cizinců stávají známí a odkrývají tak obrovský potenciál sdílené ekonomiky. Digitální důvěra upozaďuje potřebu setkat se s člověkem osobně před tím, než mu začneme věřit.

Společně s profesorem na NYU Stern Arunem Sundararajanem, specialistou na sdílenou ekonomiku, jsme se zaměřili na hloubkovou studii mechanismů, které v naší online komunitě při budování důvěry působí. Do průzkumu, který v roce 2015 proběhl v komunitě BlaBlaCaru v 11 zemích, se zapojilo 18 289 členů.

Co jsme se od vás dozvěděli?

důvěra

88 % respondentů potvrdilo, že má vysokou důvěru v jiného člena BlaBlaCaru, který má plně vyplněný svůj profil. Je to velmi blízko 92 % členů, kteří nejvíce věří svým přátelům, a je to také výrazně vyšší úroveň důvěry než v rámci kolektivu v práci, kterému vysoce věří pouze 58 % dotazovaných. Tento fakt se objevuje rovnoměrně ve všech zemích, kde průzkum probíhal, což dokládá jeho univerzálnost. Kromě toho to dokazuje nutnost a význam plného vyplňování profilů a vzájemných hodnocení, které si na BlaBlaCaru udělujete. Na základě těchto prvků je možné budovat důvěru v online komunitě, jejíž členové se před tím nikdy nepotkali.

trust report

Chceš zjistit více? Stáhni si celou studii “Entering the Trust Age” na našich stránkách!

Důvěra v BlaBlaCar: Jaká je podle vás naše role?

Ptali jsme se dál. Zajímalo nás, jaká je podle vás naše hlavní role, čím komunitě nejvíce pomáháme. Podle výsledků je pro vás nejdůležitější, že propojujeme členy (74 %), hned v závěsu se umístil úkol zvyšovat důvěru a důvěryhodnost skrze moderování a ověřování (63 %) a dalším důležitým bodem bylo i popularizovat spolujízdu mezi širokou veřejnost (57 %).

Kromě toho nás také zajímalo, jak moc ovlivňuje BlaBlaCar samotný vnímání důvěry v naší komunitě. Celých 88 % z vás vysoce věří úplném profilu na BlaBlaCaru, kdežto 67 % důvěřuje vyplněným profilům na platformách pro spolujízdu obecně.

Metoda D.R.E.A.M.S.

Na základě mnohaletých zkušeností a zpětné vazby i různých studií jsme vyvinuli metodu, která nám pomáhá zvyšovat a zabezpečovat pro vás vyšší důvěru na platformě. Pokud platforma sdílené ekonomiky splňuje tyto kritéria, je velká šance, že si členové komunity budou vzájemně důvěřovat ještě před tím, než se potkají v realitě. Zkratka D.R.E.A.M.S.:

  • Declared (Ověření) – Ověřená identita, jako jsou kontakty (email a telefon), případně ID průkaz.
  • Rated (Hodnocení) – Vzájemná hodnocení postavená na předchozí aktivitě a zkušenostech během spolujízdy.
  • Engaged (Angažovanost) – Členové angažovaní finančně – cestující přispějí řidičům na cestu, případně uhradí rezervační poplatek. Zaplacené rezervační poplatky (spuštěno v některých zemích) zvyšují vzájemnou důvěru cestujícího a řidiče a víru v to, že se spolujízda uskuteční.
  • Activity (Aktivita) – Veřejná informace o aktivitě, ať už jde o poslední přihlášení člena nebo jeho reaktivitu na zprávy.
  • Moderated (Moderování) – Moderace obsahu pomáhá zvyšovat důvěru tím, že se členové mohou spolehnout na relevantní informace k jádru věci. Kromě toho ochraňuje před nevhodným chováním, které by vedlo ke ztrátě důvěry navzájem i v platformu.
  • Social (Sociální) – Propojení profilu s profily na sociálních sítích, jako je Facebook nebo Linkedin.

BlaBlaCar pomáhá a vede členy k tomu, aby platformu používali efektivně, jednoduše a odpovědně vůči ostatním členům.

Děkujeme všem členům BlaBlaCaru, kteří se do průzkumu zapojili, za jejich oddanost a odpovědnost vůči naší komunitě. Pokaždé, kdy si někdo z vás vyplní svůj profil nebo odešle vzájemné hodnocení po spolujízdě, se zase o krůček dál posouváme ve zvyšování důvěry mezi členy a ve spolujízdu obecně.

Už sis vyplnil svůj důvěryhodný profil? :) Vyplň ho teď, zabere to jen chvilku!

Find out more about

Důvěra

By using our website, you accept that we use cookies to perform analytics and produce content & ads tailored to your interests. Read our policy on cookies usage

Offer a ride