O čem je moderní spolujízda autem?

O čem je moderní spolujízda autem?

V článku ti přinášíme odpovědi na 5 základních otázek týkajících se populárního způsobu cestování.

Za posledních 10 let stojí členové BlaBlaCaru v popředí popularizace a rozšiřování spolujízdy autem. Spolujízda se díky tomu stává čím dál známějším a oblíbenějším způsobem cestování na delší meziměstské vzdálenosti. Na webu najdeš desetitisíce nabízených jízd denně. O čem ale spolujízda přesně je a jaká je definice spolujízdy? Přinášíme ti pár informací, co bys měl vědět:

Jak by se dala shrnout definice spolujízdy?

Spolujízda je o zkušenosti se sdílem společné jízdy, odvozu autem. Pokaždé, když se svými přáteli cestuješ někam na výlet nebo do jiného města, tak vlastně jedete spolujízdou. V BlaBlaCaru jsme to posunuli jen o krok dál – spojujeme řidiče s prázdnými místy v autě a cestující na stejné trase.

Jak spolujízda funguje?

Ve světě spolujízdy najdeš dva typy členů: řidiče a cestující. Řidič je ten, kdo cestuje sám a má volná místa v autě. Cestující se zase potřebuje dostat do jiného města. Pokud jsi řidič, můžeš svá volná místa nabídnout na BlaBlaCaru a tím se podělit o cestovní náklady a cestovat levně. Pokud jsi cestující, jednoduše si na webu vyhledej odkud, kam a kdy chceš cestovat. BlaBlaCar ti pak ukáže, kdo z řidičů už nabídl jízdu, kterou potřebuješ. Můžeš napsat řidiči zprávu, doptat se na podrobnosti cesty a pak si zarezervovat místa v autě online. A pak už zbývá jen se potkat na místě odjezdu! BlaBlaCar snadno využiješ na počítači i v telefonu.

Proč lidi cestují spolujízdou?

Spolujízda autem přináší spoustu výhod: snižování cestovních nákladů a tím levnější a dostupné cestování po Česku i do zahraničí, udržitelný způsob dopravy a pak také nové sociální vazby. Náklady na cestu nenese pouze řidič, může se podělit. Cestující má další možnost cestovat levnějším a pohodlnějším způsobem, než je třeba autobus nebo vlak. Každý také přispívá svým malým dílem k ochraně životního prostředí, ke snižování znečištění ovzduší a k omezování dopravních kolapsů. A hlavně, je to zábava! Spousta členů BlaBlaCaru si nejvíce užívá poznávání nových lidí, ze kterých se stávají kamarádi, a možnost pokecat si během dlouhé cesty.

definice spolujízdy

Jaký je rozdíl mezi výrazy ridesharing, carpooling a ride-hailing?

Všechna jsou to pojmenování, která v kontextu se spolujízdou uslyšíš. Carpooling a ridesharing jsou velmi blízké a v češtině můžeme používat pro oba výrazy klasickou “spolujízdu”.

Ride-hailing si většinou spojíš s cestováním typu taxi, které reaguje na poptávku. Řidič přijede obratem na základě tvojí objednávky a vezme tě z místa A do místa B, ale on sám tam neplánuje jet. Hlavní rozdíl tady je, že tě veze profesionální řidič, který si tímto způsobem vydělává na živobytí, a počítá se tedy s generováním zisku. U spolujízdy jako je BlaBlaCar, nabízejí řidiči delší meziměstské trasy, které mají v plánu jet, aby tak snížili své cestovní náklady.

Jak vidíme budoucnost spolujízdy?

Dříve bylo jen pár řidičů, kteří si dovolili svézt cestou stopaře. Stejně tak pro ně, nasednout do cizího auta a cestovat několik hodin napříč státy, bylo spíš výjimečným zážitkem. Během posledních 10 let, od doby, co vznikl BlaBlaCar, vidíme naši komunitu růst stejně rychle, jako roste jejich vzájemná důvěra. S klidem můžeme říci, že díky spolujízdě se změnil náš přístup k cestování i interakcím s cizími lidmi. Dnes má BlaBlaCar 35 milionů členů napříč 22 státy a všude spojuje řidiče s volnými místy v autě a cestující na stejné trase.


Vyrážíš na cestu?

Najdi jízdu         Nabídni jízdu


definice spolujízdy

Find out more about

Společnost

By using our website, you accept that we use cookies to perform analytics and produce content & ads tailored to your interests. Read our policy on cookies usage

Offer a ride