7 slovenských hradů, které musíš navštívit

7 slovenských hradů, které musíš navštívit

Letní dovolená nemusí být jen o moři a jižních státech. Proč nevyrazit na víkend k našim sousedům? Na nádvoří hradu potkáš rytíře, jací se dnes vidí zřídka!

Spišský hrad

590 km z Prahy (6 hodin autem)

Spišský hrad

Hrad z 11. století a součást světového dědictví UNESCO je jedním nejrozsáhlejších hradů ve střední Evropě. Dominuje mu románský palác horního hradu a okrouhlá obranná věž.  Historicky sloužil jako obranný hrad a byl častým dějištěm bitev. Spišský hrad je klasickým ztvárněním představy romantického hradu s hodnotnou historií. Spolujízdy z Prahy do oblasti Spišské Nové Vsi najdeš už kolem 430 Kč.

Oravský hrad

481 km z Prahy (5 hodin autem)

Oravský hrad

Romantický kamenný hrad nad Oravou má základy ve 13. století, kdy byl strategickým bodem jantarové cesty. Pod správou Turzovců si hrad zachoval vynikající stav až dodnes. V roce 1922 se zde natáčela první černobílá verze filmu Drákula. Poté se hrad stal dějištěm filmů Král drozdí brada a Sokolník Tomáš. Hradní zajímavostí je i 90 metrů hlubová studna, kterou nechal vykopat František Turza přímo do skály. Na Oravský hrad se spolujízdou dostaneš z Prahy kolem 300 Kč.

Trenčínský hrad

335 km z Prahy (4 hodiny autem)

bblife_02_trencin

Hlavní sídlo pána Váhu a Tater má kořeny už v Římské říši, což dokazuje památeční deska vítěství nad Germány v bitvě u Laugarícia z roku 179 n.l. Rozsáhlému hradu a jeho mnohým historicky rozličným částím dominuje hlavní věž z 11. století. Hradu vládl Matúš Čák, Lucemburkové a Zápoľský, kteří bohatě investovali do jeho přestavby a údržby. Matúšova věž skýtá výhled na celé střední Pováží. Do Trenčína a okolí se spolujízdou dostaneš z Prahy už kolem 250 Kč.

Strečno

421 km z Prahy (4,5 hodiny autem)

bblife_02_strecno

Zrekonstruovaná zřícenina hradu nad Váhem patří mezi nejhonosnější vyhlídky na Slovensku. Kamenný hrad ze 14. století patří mezi národní kulturní památky a jeho komnaty jsou plné expozic žilinského muzea. V roce 1994 se na hradě s gotickými a renesančními prvky natáčel americký film Dračí srdce. Na Strečno se spolujízdou dostaneš z Prahy podobně jako na Oravský hrad.

Bojnický zámek

392 km z Prahy (4,5 hodiny autem)

bblife_02_bojnice

Bojnice se pyšní jedním z nejromantičtějších zámků v celé Evropě. Zámek postavený na gotických základech hradu má tři zachovalá nádvoří, na kterých v létě potkáš nejeden šermířský souboj. Kromě komnat s bohatou výstavou dobových artefaktů najdeš před hradem i 700letou lípu, kterou zasadil už uherský král Matěj Korvín. Do Bojnice, resp. Prievidze, se spolujízdou dostaneš z Prahy kolem 345 Kč.

Městský hrad Kremnice

517 km z Prahy (5 hodin autem)

bblife_02_kremnica

Architektonická dominanta dřívějšího těžebního centra Slovenska má kořeny ve 13. století a výrazně městský charakter. V popředí najdeš gotický kostel sv. Kateřiny, baštu a hodinovou věž, kde během 16. století vyzváněl největší zvon renesančního období. Do unikátního městského hradu se dostaneš spolujízdou z Prahy už za 430 Kč.

Lovecký zámek Kunerad

410 km z Prahy (4,5 hodiny autem)

Lovecký zámok Kunrad

Původně lovecký zámek pro císaře Rakousko-Uherska a Německa vznikl v roce 1916, ale dějiny nechtěly, aby sloužil svému účelu. Jedinečně zachovalá secesní budova uprostřed žilinských lesů se nakonec stala lázeňským a rekreačním sídlem. Do okolí Žiliny se z Prahy dostaneš s řidiči na BlaBlaCaru už za 290 Kč.


Chystáš se na výlet? Nezapomeň vyhledat nebo nabídnout spolujízdu!

Najdi jízdu         Nabídni jízdu

Find out more about

Víkend

By using our website, you accept that we use cookies to perform analytics and produce content & ads tailored to your interests. Read our policy on cookies usage

Offer a ride