Řidič Jirka přináší praktické tipy pro cestující

Řidič Jirka přináší praktické tipy pro cestující

Řidič a ambasador na BlaBlaCaru Jirka by se rád podělil o praktické tipy, na co se jako cestující během spolujízdy připravit a čemu se raději vyhnout.

Jirka B. je ambasadorem na BlaBlaCaru a příznivcem spolujízdy už pěknou řádku let. Za tu dobu nasbíral mnoho cenných zkušeností. Nyní by se rád podělil o praktické tipy, na co se jako cestující během spolujízdy připravit a čemu se raději vyhnout. A my mu za jeho iniciativu velmi děkujeme!

Jirka: Již nějaký ten rok jsem řidičem spolujízdy. Jezdím spíše zahraniční trasy a mé zkušenosti tedy budou reflektovat tuto skutečnost. Na druhou stranu, myslím si, že by mé rady mohly pomoci i začínajícím spolucestujícím na krátkých trasách po Česku.

jirka ambasador praktické tipy

Jaké jsou výhody spolujízdy?

Mnoho potenciálních cestujících, kteří poprvé uvažovali o spolujízdě, myslelo hlavně na to, že ušetří náklady na cestu. Ano, to je nejčastější důvod. Na druhou stranu, nejeden cestující mi už potvrdil, že další jízdy spolujízdou absolvoval nejen proto, že to bylo levnější (někdy dokonce dražší než MHD), ale proto, že si mohli dohodnout s řidičem zajížďku, větší zavazadla, nebo přizpůsobit čas odjezdu.

Mnoho z cestujících má také prostě rádo společnost. To je dost možná ta motivace. Když nasedneš do autobusu, dostaneš kafe a noviny. Nedostaneš společné téma. A tím je spolujízda. Spolujízda je totiž něco, co mají spolucestující společného.
- Jirka B.

Na mých cestách o pokec nikdy nebyla nouze, protože ti, kdo si jsou cizí, mají najednou v autě více společného než jen vozidlo. Spolujízda je nejen způsob přepravy z bodu A do bodu B. Je to styl.

Praktické tipy jak na spolujízdu

Jak na to? Čeho se vyvarovat a jak absolvovat svou první spolujízdu nebo jak být ještě lepším spolucestujícím?

Sepsal jsem pár tipů, které ti pomohou být dobrým cestujícím tak, aby to řidič ocenil. Daleko snáze ti pak řidič vyjde vstříc.

Máš vybranou trasu, řidiče a místo sis právě rezervoval

  • Pokud je jízda v režimu automatického schválení, s místem počítej. Je na řidiči, jestli je natolik zodpovědný a záleží mu na reputaci, aby tě nenechal na holičkách. Rozhodně se ale vyplatí napsat alespoň sms. Čistě z toho důvodu, že si řidič bude jistější, že jízdu myslíš vážně. Pokud je řidič spolehlivý, odpoví ti. Zde jen malá poznámka z vlastní zkušenosti: ne vždy může řidič odpovědět okamžitě, nebo přijmout tvůj hovor. Obzvlášť, pokud pošleš sms ve 23 hodin ;) Nezoufej, jistě ti odpoví.
  • Pokud jsi netrpělivý, zkus druhou sms. Pokud neodpoví ani na druhou zprávu, hledej raději jinde, nebo se na vybranou spolujízdu nespoléhej.
Nedávnou zkušenost mám s jedním spolucestujícím, který si rezervoval jízdu v 7:56, v 8:00 jsem měl hovor (nezodpovězený, neboť jsem byl na poradě) a hned 8:02 byla rezervace zrušena s důvodem, že nekomunikuji. To je moment, který každého řidiče, jemuž záleží na reputaci, nadzvedne ze židle.
- Jirka B.

Máš rezervované místo… o čem informovat řidiče?

  • Osobně za nejdůležitější informaci považuji to, jestli v cíli cesty počítáš s nějakým přípojem, jestli na tebe někdo bude čekat, nebo jestli třeba potřebuješ stihnout letadlo. Tomu lze přizpůsobit trasu, zastávky či korigovat požadavky ostatních cestujících. Nejhorší, co se může stát, je, když mi cestující po 5 hodinách jízdy oznámí, že počítal s tím, že stihne vlak, co odjíždí za 30 minut, a k vlaku zbývá 100 km.
  • Vystupuješ-li po cestě, nestačí počítat s tím, že zastávka vypsaná na BlaBlaCaru je přesně ta adresa na mapě. Vždy se předem informuj, jestli je možná zajížďka. Půl hodiny před zastávkou je na dlouhé trase opravdu pozdě. Věř, že dobrý šofér, pokud to situace dovolí a bude to vědět včas, se ti rád přizpůsobí. Osobně to řeším tak, že se raději přesně každého ptám na plán cesty a potřeby. Mohu pak přizpůsobit jak trasu, tak pořadí, ve kterém budou jednotliví cestující po dohodě vystupovat.

Některým cestujícím nevadí mírnější zpoždění, kdy zavezeme nejdříve potřebné, když vědí, že je pak vysadím až doma.

Den odjezdu… Máš dohodnuté nástupní místo i hodinu. Co mají řidiči rádi?

  • Jakoukoliv informaci o tom, jestli se zdržíš nebo naopak budeš na místě dříve, že jsi na cestě… Zkrátka jakékoliv, pro tebe možná nevýznamné info. Řidiče tímto neobtěžuješ, naopak prohloubíš důvěru, a takový řidič je pak ochotnější na tebe při zdržení počkat.
  • Pokud “přisedáš” do probíhající jízdy, snaž se s řidičem domluvit rozmezí času, kdy asi dorazí. Na dlouhých trasách nezřídka dochází ke zpožděním (zácpy apod.). Osobně posílám sms info s aktualizací času příjezdu. Mám pak spokojenější spolucestující a vyhnu se výčitkám.
  • Je fajn poslat řidiči sms s informací, ze jsi již na domluveném místě. Pokud přisedáš do probíhající jízdy, nečekej jistou odpověď. Řidič řídí, nemá psát sms, ale informaci ocení, zvlášť když připojíš krátké info, kde přesně na místě jsi nebo jak vypadáš. Řidič takové info nebude brát jako “kde sakra jsi?”, ale jako užitečnou informaci. Pokud má zpoždění, odpoví předpokládaným časem příjezdu.

Vyjíždíme…

  • Vždy se připoutej. Pokud je s tím problém, určitě to řidiči řekni. Pokud tě odbude, nejezdi. Bezpečnost je důležitá.
  • Nestyď se říct si o zastávku. Nejhorší pro šoféra je to, když zastaví, až když sám potřebuje, a vidí, jak cestující doslova utíkají na toaletu… ;)
  • Respektuj řidiče a jeho auto. Když jíš, snaž se nadělat co nejméně nepořádku. Odpadky zastrkané v autě nikoho nepotěší. Stane se, že nadrobíš, ale nemělo by se stávat, že po sobě necháš obaly od jídla nebo prázdné lahve. Není až tak velký problém je při vystupování vzít s sebou a vyhodit.

Platba za jízdu…

Záleží na dohodě, jestli platba proběhne před jízdou, během, nebo při vystupování.

  • Pokud jedeš od startu do cíle, platit můžeš kdykoliv.
  • Pokud vystupuješ v průběhu cesty, zaplať bud v průběhu cesty, na začátku nebo na konci, ale ideálně měj přesný dohodnutý obnos v dohodnuté měně, aby nedošlo k situaci, že řidič nebude mít nazpět, nebo nebude mít příslušnou měnu. Při vystupování v průběhu cesty hraje důležitou roli i čas. Osobně nemám moc rád situace, kdy vysazuji cestující na jejich žádost treba na zákazu zastavení před nádražím v Düsseldorfu a musíme ještě řešit placení, zatímco auto stojí na “horkém” místě ;)

Spolujízda je z nemalé části založená na hodnocení. Nekašli na ně. Každý řidič chce slyšet hodnocení. Upřímné. Jen tak se on sám dozví, co je špatně a co je třeba zlepšit. Falešná hodnoceni 5/5 “jen abych neurazil” nepomůžou ani řidiči, ani dalším spolucestujícím po tobě. Mysli na to. Příště můžeš být tím dalším nachytaným ty.

Co říct nakonec? Vzájemný respekt je na místě. Neber spolujízdu, jako když si koupíš jízdenku do vlaku. Řidič ti svým způsobem dává kousek svého soukromí. Auto, kterým jedeš, není majetek státu, který jsme si někteří zvykli používat dle libosti v dobrém i ve zlém. Když se budeš při spolujízdě chovat, jakobys byl součástí rodiny, která to auto vlastní, uděláš nejlépe, jak můžeš.
- Jirka B.

Spolucestující jsou totiž takovou rodinou.


Chceš spolujízdu vyzkoušet?

Najdi jízdu         Nabídni jízdu


praktické tipy setkání

Find out more about

Tipy

By using our website, you accept that we use cookies to perform analytics and produce content & ads tailored to your interests. Read our policy on cookies usage

Offer a ride