Velikonoce: Čas na výlet a poznávání tradic

Velikonoce: Čas na výlet a poznávání tradic

Rád bys na Velikonoce zažil sváteční atmosféru na menším městě a poznal lokální tradice? Nakoukli jsme do mapy a přinášíme ti tipy na 5 měst, kde utéct davům turistů.

Velikonoce patří k nejstarším svátkům vůbec. Jejich základní podstatou z dob předkřesťanských bylo vítání přicházejícího jara, nového vegetačního období, v přeneseném slova smyslu vítězství života nad smrtí. Pro křesťany jsou Velikonoce především spojovány se vzkříšením Ježíše Krista.

Velikonoční pondělí je den, ke kterému se neváže žádná křesťanská oslava a patří spíše lidovým zvykům. Chlapci chodí šlehat dívky pomlázkou, aby byly po celý rok zdravé a veselé. Za odměnu dostávají pentle nebo malované kraslice. Co kraj, to jiné ornamenty.


Navštiv některé z míst, kde jsou velikonoční tradice ještě stále velmi živé!

Najdi jízdu         Nabídni jízdu


velikonoce

Velikonoce v Českém Krumlově

170 km z Prahy (2 hodiny a 10 minut autem), spolujízdy na BlaBlaCaru

Jako první tip na výlet navrhujeme Český Krumlov. Kromě malebného starého města a hradu stojí za návštěvu tradiční velikonoční trhy na Náměstí Svornosti. Od Zeleného čtvrtka 13. dubna do Velikonočního pondělí 17. dubna ti místní trhovci a řemeslníci nabídnou stylové výrobky, řehtačky, píšťalky, velikonoční vajíčka zdobená rozmanitými technikami, pomlázky, jarní květiny a dekorace.

Když už do Krumlova zavítáš, nenech si ujít ani Velikonoční prodejní výstavu v R.galerii (Dlouhá 30). Na památku si můžeš odvézt ručně malované kraslice, panenky z kukuřičného šustí, malovaný textil a keramiku.

velikonoce český krumlov

Znojemské Velikonoce

203 km z Prahy (2 hodiny a 30 minut autem), spolujízdy na BlaBlaCaru

Když se vysloví Znojmo, většina lidí si vybaví víno. To je zde skutečně skvělé a jedinečné. Kromě něj ale můžeš ochutnat spoustu dobrot na místních velikonočních trzích. Ty se každoročně konají na Horním a Masarykově náměstí, Obrokové ulici, letos v termínu 8. až 16. dubna.

Bohatý doprovodný program je připraven hlavně pro rodiny s dětmi. Ratolesti (ale i rodiče) se mohou směle zapojit do výtvarných dílniček nebo sbírat velikonoční vajíčka. Dámy jistě potěší “kabelkománie” na Horním náměstí, dobročinný bazar kabelek, cestovních tašek, batohů, kufrů a peněženek. Chybět nebudou ani koncerty, cestopisné přednášky nebo soutěž o nejkrásnější venkovní výzdobu domů.

velikonoce znojmo

Veľkonočné trhy v Banskej Bystrici

268 km z Brna (3 hodiny a 45 minut autem), spolujízdy na BlaBlaCaru

Pojeďme se podívat, jak to vypadá kousek za hranicemi. Město Banská Bystrica leží v srdci Slovenska v obležení hor. Jak už název vypovídá, historie města je nerozlučně spjatá s těžbou drahých kovů – stříbra a mědi. Historické centrum, které bylo za městskou památkovou rezervaci vyhlášené v roce 1955, zdobí mnohé architektonické skvosty.

Velikonoční trhy v Banskej Bystrici připravuje město ve dnech 4. až 12. dubna na veřejném prostranství Náměstí SNP. Hlavní atrakcí budou tradiční trhy, kde seženeš lidové a umělecké výrobky, kraslice, pletené pomlázky, květinové ozdoby, medovníky i medovinu nebo třeba výrobky z včelího vosku.

velikonoce bánská bystrica

Velikonoce v Rakousku: Salzburg

373 km z Prahy (4 hodiny 10 minut autem), spolujízdy na BlaBlaCaru

Rakouské Velikonoce mají význam především náboženský, ale velmi rádi je slaví i ateisté. Nejdůležitějšími dny jsou sobota a neděle. Symbolem rakouských Velikonoc jsou preclíky ve tvaru věnečku a dodržuje se zde tradice, že na Zelený čtvrtek se musí jíst něco zeleného. Rakušané věří, že sníst vejce, které slepice snese na Zelený čtvrtek, přináší štěstí a zdraví.

V Rakousku na Velikonoční pondělí koledníky s pomlázkami nepotkáš. Děti zde hledají vajíčka a sladkosti schovaná ve slaměných hnízdech všude po domě a po zahradě. Podle tradice je tu schovává velikonoční zajíček.

TIP na výlet: Salzburg letos slaví 50 let od založení Velikonočního festivalu města Salzburg. Při té příležitosti můžeš navštívit opravdu bohatý kulturní program složený z koncertů klasické hudby a tématických sympózií. Festival se koná v termínu 8. až 17. dubna.

salzburg

Německé Velikonoce: Regensburg

264 km z Prahy (2 hodin 40 minut autem), spolujízdy na BlaBlaCaru

Velikonoce v Německu jsou stejně jako Vánoce neodmyslitelně spojené s různými trhy. Německé děti na Hod boží velikonoční obdarovává zajíc, od kterého dostávají drobné dárky. Především ale děti vyrábí malá slaměná hnízda, která pak rodiče schovají různě po domě a do těchto hnízd pak „snese“ vajíčka zajíček, liška, čáp nebo kohout – záleží na tom, v jaké části Německa se nacházíš.

Na Bílou sobotu můžeš v Německu vidět mnoho ohňů, které vyhání zimu a vítají slunce. Oheň měl zajistit plodnost, růst a dobrou úrodu. Zajímavou velikonoční tradicí a dekorací jsou v některých oblastech velikonoční stromy ozdobené vajíčky.

TIP na výletRegensburg nebo Řezno je bavorské město na Dunaji. Historicky se zde nacházelo centrum diecéze, do které České země spadaly před vyhlášením pražského biskupství.

velikonoce regensburg

Doufáme, že jsme ti pomohli rozhodnout se a už plánuješ víkend. Ať nakonec zavítáš kamkoliv, sdílej s námi zážitky z tvých cest na Facebooku. Veselé Velikonoce!

Find out more about

Víkend

By using our website, you accept that we use cookies to perform analytics and produce content & ads tailored to your interests. Read our policy on cookies usage

Offer a ride